بازار کار در ترکیه این روزها چطوره؟

ما در این مقاله با عنوان “بازار کار در ترکیه” به دنبال بررسی شرایط کار و انواع مشاغل مناسب برای اتباع خارجی خصوصا ایرانیان هستیم. در ابتدای امر لازم به ذکر است که ترکیه به دلیل بحران های اقتصادی که بین سال های 1992 تا 2002 تجربه کرد، دوره بسیار ناموفقی از نظر رشد و اشتغال داشت. از نیمه دوم دهه 1990، سرعت بالای افزایش در عرضه نیروی کار، که با تأثیر پویایی های بلندمدت، همراه با نرخ پایین رشد اقتصادی، شروع به خودنمایی کرد، نرخ بیکاری به طور قابل توجهی افزایش یافت. اگر حاشیههای خطای درج شده در روشهای برآورد را در نظر بگیریم، مشاهده میشود که اقتصاد ترکیه نیاز به اقداماتی در سطح کلان و خرد داشته و دارد، هم برای تسهیل رشد اقتصادی و هم برای جبران نارسایی هایی که ممکن است در دستیابی به نرخ رشد مورد نیاز رخ دهد. این سیاست ها شامل سیاستهای خرد مانند قانونیسازی و اشاعه «کار پارهوقت» و تمهیدات نهادی برای کاهش عدم تطابق مهارتها، در درجه اول برای کاهش هزینههای نیروی کار یا به عبارت دیگر به کار گیری سیاست کاهش «مالیات اشتغال» که در کاهش بیکاری مفید خواهد بود. این مبارزه با بیکاری در طول زمان منجر به بهبود شرایط و حتی جذب نیروی کار از سایر کشورهای همسایه از جمله ایران گردیده است. در ادامه مقاله ما در افشار املاک به بررسی انواع شغل های مناسب برای ایرانیان و شرایط آن پرداخته ایم.
شروط کار در کشور ترکیه
از آنجا که ترکیه به ایران نزدیک است و شرایط و امکانات رفاهی مناسبی جهت زندگی در آن فراهم است، و از سویی دیگر بازار کار ترکیه توانسته بسیاری از افراد را به جهت کار کردن از طریق مهاجرت کاری به ترکیه و اخذ اقامت در این کشور را جذب کند و به زندگی خود بپردازند. ترکیه بیشتر از دیگر کشورها از لحاظ کار و شرایط کاری توجه مهاجران را به خود جلب کرده است. ترکیه کشوری آسیایی است که با گرجستان، ایران، ارمنستان، عراق و نخجوان هم مرز است و مساحت آن حدود 783 هزار کیلومتر مربع می باشد. آنکارا بعد از استانبول مهمترین شهر ترکیه است و پایتخت ترکیه نیز به شمار میرود. استانبول که در دو قاره آسیا و اروپا قرار دارد از نظر شرایط اقتصادی و تجاری بسیار پیشرفت کرده و بازار کار مناسبی را در خود جای داده است و هم از لحاظ کار و اشتغال و هم از نظر سیاست و گردشگری بسیار جلب توجه میکند. اما درباره ی شروط کار در ترکیه اگر بخواهیم از شرایط شرکت ها و سازمان های محتلف که شرایطی متفاوت از یکدیگر دارند بگذریم، اولین شرط اخذ ویزا جهت اقامت در ترکیه است پس باید به دنبال مجوز کار در این کشور باشید. یکی از توصیه های مهم ما به شما جهت سهولت در پیدا کردن شغل در ترکیه، یاد گرفتن زبان رسمی این کشور که ترکی استانبولی است، میباشد.
بهترین شغل در ترکیه برای ایرانیان
در این مقاله قصد داریم به مواردی همچون شرایط کار در ترکیه، بهترین مشاغل مورد نیاز در ترکیه و بازار کار در ترکیه بپردازیم و تلاش کردیم تا در حد توان به تمامی سوالات شما در خصوص بازار کار ترکیه و شرایط کار برای ایرانیان در ترکیه پاسخ دهیم. در قدم اول تصمیم داریم در باب بهترین شغل برایتان بگوئیم. این نکته را فراموش نکنید که هیچ بهترین شغلی در یک کلمه وجود ندارد بلکه بهترین شغل برای افراد مختلف میتواند متفاوت باشد به عبارتی بهترین شغل همان حرفه و تخصصی است که شما در آن استعداد دارید و بهترین آن حرفه را ارائه میدهید و حالا باید ببینید با توجه به نیازها و کمبودها در کشور ترکیه شما میتوانید استعداد خود را در این کشور پرورش دهید و پیشرفت کنید یا خیر. اما اگر هنوز استعداد خود را در این کشور پیدا نکرده اید یا در شغل و حرفه ای تخصص ندارید باید با توجه به شرایطتان از بین مشاغل مناسب ایرانیان در ترکیه یکی را برای کسب درآمد انتخاب کنید که البته نباید فراموش کرد که کار در این شرایط برایتان سخت خواهد بود و مدتی طول خواهد کشید تا شرایط زندگیتان نرمال و ایدهآل شود.
کار کردن ایرانیان در ترکیه
کار کردن در ترکیه نیز مانند بسیاری از کشورهای دنیا دارای قوانین خود میباشد، اگر شما فردی هستید که مقیم کشور ایران است و تمایل به مهاجرت به ترکیه و اخذ اقامت آن را دارید و می خواهید اطلاعاتی در باب بازار کار ترکیه به دست آورید، خواندن این مقاله را به شما پیشنهاد میدهیم. این نکته را به خاطر بسپارید که شرکت های مهاجرتی قرار نیست شما را به استخدام شرکت یا موسسه ای در خارج از کشور درآورند و استخدام در خارج از کشور صورت خواهد گرفت و هیج ماموریتی وجود ندارد و ما تنها قصد داریم تا با راهنمایی خود، شما را از سردرگمی دور کنیم و نگذاریم زمان را بیهوده از دست بدهید. قبل از هر گونه اقدام جهت مهاجرت و پیدا کردن و انتخاب شغل لازم است از شرایط و قوانین کار در ترکیه مطلع شوید و دانستن این نکته ضروری است که کار کردن در ترکیه مستلزم داشتن مجوز کار میباشد و لازم است از قوانین و مقررات کار در کشور ترکیه مطلع باشید تا نا خواسته مورد سو استفاده کارفرمایان قرار نگیرید.
شرایط جوی و تولیدات ترکیه
به دلیل موقعیت جغرافیایی ترکیه، این کشور نقطه ی ترانزیتی بین آسیا و اروپا به شمار میرود و بسیاری از کشورهای هم مرز ترکیه از آن به عنوان محلی جهت عبور و مرور و حمل و نقل انرژی استفاده میکنند. بنابراین میتوان انتظار مثبتی از بازار کار ترکیه داشت. قسمت هایی از ترکیه که هم مرز با سواحل هستند دارای آب و هوای مدیترانه ای است که زمستان ها در آنجا کوتاه و نه خیلی سرد و تابستان ها طولانی و بسیار داغ هستند. ذکر این نکته الزامی است که ترکیه کشوری کوهستانی با باران های فراوان است. اما نه در بخش مرکزی، چرا که این بخش بسیار خشک است و بارندگی سالانه در آن کم است.
از تولیدات کشاورزی ترکیه و بازار کار ترکیه میتوان به تولید انبوه کتان، زیتون، تنباکو، چغندر قند و مرکبات اشاره کرد. به علاوه دامپروری هم در این کشور رایج است. اما همانطور که عموم مردم میدانند ترکیه در صادرات پوشاک، مواد غذایی، منسوجات و تجهیزات حمل و نقل بسیار پیشرفت کرده است. اگر گذری به گذشته بازار کار ترکیه بیاندازیم مشاهده میکنیم که در سال های اخیر نرخ بیکاری در ترکیه رو به افزایش بوده است، اما دولت به کمک اتخاذ سیاست های کلان وخرد، تمام تلاش خود را جهت کنترل این امر کرده است و امروزه شاهد بهبود شرایط بیکاری و افزایش نرخ اشتغال و بهره وری اقتصادی این کشور هستیم. نرخ بیکاری هم اکنون در کشور ترکیه 13.3 درصد است که روندی رو به کاهش را در پیش گرفته است و بنابراین بازار کار ترکیه رو به رونق میباشد. و شما میتوانید به عنوان اتباع خارجی، برای دریافت مجوز کار و اخذ اقامت دائم از طریق ویزای کار ترکیه اقدام کنید.
مشاغل مورد نیاز در کشور ترکیه
متقاضیانی که قصد مهاجرت به کشور ترکیه را دارند و قصد دارند از طریق اخذ ویزای کار ترکیه اقامت آن را کسب کنند، لازم است تا از بازار کار ترکیه و بازار تجارت ترکیه اطلاعاتی در دست داشته باشند. در ابتدا لازم است تا بدانید که آیا در کشور ترکیه نیازی به مهارت و یا تخصصی که شما دارید، وجود دارد؟ آخرین به روز رسانی جهت اطلاع رسانی به عموم مردم برای مشاهده مشاغلی که نیروی کار برای آنها در ترکیه مرود نیاز است توسط مقامات مسئول در حوزه کسب و کار ترکیه در سال 2022 ارائه شده است که به شرح ذیل است:
آشپزی، نجاری، مهماندار، گارسون، جوشکار، لیدرتور، حسابدار، آرایشگر، بسته بندی، فروشندگی، کاشی کاری، نقاشی، مشاغل ساختمانی، فناوری اطلاعات.
مشاغل ذکر شده به صورت عمومی مورد نیاز کشور ترکیه می باشد. اما طی بررسی های کارشناسان و مشاوران مهاجرتی، یکسری مشاغل هستند که اخیرا در بازار کار ترکیه در آنها نیاز به نیروی کار ماهر احساس میشود و نیروی متخصص بازار کار ترکیه در آنها کم است و مهاجرانی که در این زمینه ها دارای مهارت باشند بسیار راحتتر میتوانند اقدان به مهاجرت و اخذ ویزا و کار در این کشور نمایند. این مشاغل به اختصار شامل: نیروی کار فروش، بیمه، حسابدار، جوشکار، مدیریت زنجیره فروشی و فناوری اطلاعات است.
درآمد مشاغل مختلف در ترکیه
و اما بالاخره مهمترین موضوعی که مورد توجه و اهمیت بسیاری از افراد جویای کار است، بحث درآمد و حقوق دریافتی در ترکیه است، در واقع شاید اصلا یکی از دلایل مهاجرت همین دستیابی به درآمد بیشتر و توانایی فراهم کردن زندگی با امکانات بهتر است. اهمیت این موضوع آنقدری هست که اگر قرار بر این باشد که فرد به اندازه ی کشوری که در آن اقامت دارد قرار است درآمد کسب کند و یا کمتر از آن، احتمالا از فکر مهاجرت انصراف دهد، چرا که صرفه اقتصادی در آن وجود ندارد و هر چند که صرفه یک کار به عوامل زیادی وابسته است اما در درجه اول میزان حقوق دریافتی مهم شمرده میشود. در ادامه این مقاله مشاغلی را که در ترکیه مورد توجه و استفاده مهاجران قرار میگیرد را به همراه حقوق ماهیانه آنها برایتان آوردهایم تا یک پیش زمینهای در ارتباط با درآمد و بازار کار در ترکیه داشته باشید:
سمت شغلی | درآمد ماهیانه |
مدیر اجرایی | 21516 |
مدیر مالی | 19476 |
مهندسی برق | 8875 |
دندانپزشک | 20855 |
وکیل | 13534 |
مهندسی | 8540 |
برنامه نویس | 7996 |
معمار | 7919 |
حسابدار | 6262 |
مهندسی عمران | 7927 |
سرآشپز | 7778 |
تکنسین کامپیوتر | 6870 |
معلم دبستان | 6340 |
صندوقدار | 5172 |
افزایش پایه حقوق به صورت میانگین در سه سال اخیر حدود 8 درصد بوده است که احتمال افزایش 10 الی 12 درصدی در 5 سال آینده برای پایه حقوق در ترکیه وجود دارد.
نحوه پیدا کردن کار در ترکیه
بعد از بررسی بازار کار ترکیه و شرایط کار در ترکیه یکی از دغدغه های مهاجرانی که برای کار و کسب درآمد از طریق ویزای کار و یا هر نوع ویزای دیگری به ترکیه مهاجرت می کنند، نحوه پیدا کردن شغل مناسب است. شما به عنوان متقاضی کار از دو طریق میتوانید در جست و جوی شغل مناسبی برای خود باشید. روش اول اینکه با موسسات و شرکت های کاریابی در ترکیه تماس حاصل فرمائید و با در اختیار قرار دادن اطلاعات و توانایی های خود برای شرکت های کاریابی منتظر پیدا شدن شغل مناسب از طرف آنها باشید. اما در روش دوم شما خودتان میتوانید به صورت اینترنتی و آنلاین به دنبال کار در شرکت های استخدامی و سایت های آن باشید. ثبت نام در شبکه ی اجتماعی Linked in را فراموش نکنید چرا که میتواند ویترین خوبی برای ارائه توانایی های شما باشد. در ادامه ی این بخش اسامی چند شرکت معتبر کاریابی در ترکیه را برایتان فهرست کرده ایم که با سرچ آن در موتور جستجو گوگل میتوانید وارد سایت آنها شوید.
- Nunu
- onster
- Mento
- HRM Danışmanlık
- Profil International
- Arbeitsvermittlung
- Manpower Genel Müdürlük
- LDS Danışmanlık İş Geliştirme
- Michael Page International Turkey
شرایط اخذ ویزای کار در ترکیه
اجازه کار در ترکیه به دو صورت مدت دار و نا محدود صادر میشود، که در کل 3 نوع اجازه برای کار در ترکیه وجود دارد؛ برای کارکنان وابسته، برای کارکنان مستقل و موارد استثنا. شما به عنوان یک فرد خارجی میتوانید با توجه به شرایطتان از اجازه کار مدتدار یا نا محدود استفاده کنید. اجازه کار مدتدار 1 سال اعتبار دارد و بعد از پیدا کردن کار توسط متقاضی و معرفی از طرف کار فرما صادر میشود، بعد از پایان سه سال در تمدید بعدی میتوانید به آن 6 سال اعتبار دهید. اگر شما به عنوان یک تبعه خارجی مدت 8 سال در ترکیه اقامت داشته باشید و مشغول کار باشید این امکان برایتان فراهم است تا بتوانید بدون هیچ شرط و محدودیتی اجازه کار دائم دریافت کنید. اما در اجازه کار مدتدار بازه زمانی که شما اجازه دارید برای تمدید اجازه کار خودتان اقدام فرمائید 2 ماه قبل از پایان اعتبار تا حداکثر 15 روز بعد از پایان اعتبار است.
مجوز کار در ترکیه
جهت مهاجرت به ترکیه از طریق ویزای کار و دریافت مجوز کار در ترکیه نیاز است تا شغل مورد نظر خود را پیدا کنید و از طرف مدیریت و یا کارفرما دعوتنامه ای برای شما ارسال شده باشد. در این صورت است که برای اخذ مجوز کار میتوانید در خواست دهید. مجوز کار در ترکیه که به نام Work permit معروف است، که در 4 نوع صادر میشود:
مجوز کار موقت ترکیه
مجوز و درخواست کار موقت توسط کارفرما یا مدیر موسسه و سازمان باید درخواست داده شود، به عبارتی یک متقاضی خارجی خودش نمیتواند درخواست مجوز کار موقت بدهد. مدت اعتبار مجوز کار موقت 1 سال است و بعد از پایان این دوره یک ساله میتوانید مجوز کار خود را 2 سال دیگر تمدید کنید و بعد از پایان دو سال به مجوز کار موقت شما 3 سال اعتبار داده میشود. در مجموع مجوز کار موقت تا 6 سال قابل تمدید می باشد.
افرادی که اجازه اقامت دائم در ترکیه دارند و یا 8 سال به صورت دائم در این کشور کار کرده اند میتوانند مجوز کار دائم ترکیه را اخذ کنند. با داشتن اجازه کار دائم شما از شرایط اقامت دائم نیز در ترکیه برخوردار خواهید بود. بنابراین افرادی که اجازه کار دائم در ترکیه را دارند از حقوق شهروندی ترکیه مانند شهروندان عادی نیز برخوردار هستند.
مجوز کار مستقل ترکیه
اگر شما حداقل 5 سال در ترکیه زندگی کرده باشید و تاثیری مثبت در رشد اقتصادی و اشتغال در ترکیه گذاشته باشید، صلاحیت صادر شدن مجوز مستقل کار برایتان وجود دارد.
مجوز کار ویژه ترکیه(کارت فیروزهای)
کارت فیروزه ای ترکیه نوع خاصی از مجوز کار است که تمامی مزایای مجوز کار دائم را دارا می باشد و به افرادی داده میشود که تحصیلات عالی، مهارت شغلی خاصی و یا سهمی در ارتقای اشتغال و اقتصاد ترکیه داشته باشند. افراد دارای کارت فیروزهای از تمام حقوق شهروندی برخوردار خواهند بود.
حرف آخر
در نهایت با توجه به سیاست های اتخاذ شده توسط مقامات مسئول دولت ترکیه، این کشور به دنبال بهبود روز افزون شرایط بازار کار ترکیه و تجارت خود است. به طوری که چشم انداز اقتصادی خود را به شرح ذیل بیان کرده است، ترکیه کشوری که رشد جمعیت و مهاجرت داخلی آن تثبیت شده است، بهرهوری و تفاوت دستمزدها بین بخشهای اصلی کاهش یافته است، مازاد نیروی کار ناشی از بیکاری بازار و اشتغال ناقص زیر 10 درصد کل نیروی کار باقی مانده است، نرخ مشارکت نیروی کار بالا است و تفاوتهای جنسیتی عمده وجود ندارد. در یک محیط دموکراتیک که میانگین سطح تحصیلات نیروی کار بالاست، هیچ مانعی برای تشکل صنفی در سطح نهادی وجود ندارد، روابط کارگر و کارفرما بر اساس اعتماد متقابل و ضمانتهای قانونی، اجتماعی جامع است. سیستم امنیتی عملیاتی است و همه اینها اساس نهادها و سازمان های دموکراتیک را تشکیل میدهند. بنابراین شما میتوانید به شرایط نسبی بازار کار ترکیه و تجارت آن اعتماد کرده و از طریق اخذ ویزای کار به اقامت در این کشور تلاش بورزید.