
مهاجرت به ترکیه از طریق ثبت شرکت یکی از روش های مرسوم برای مهاجرت از طریق سرمایه گذاری در ترکیه است و ما در هلدینگ افشار قصد داریم تا در رابطه با آن توضیحاتی را به شما ارائه کنیم. اکثر شما قصد سرمایه گذاری و راه اندازی یک کسب و کار را در کشور خارجی دارید، برای این منظور ما به شما کشور ترکیه را پیشنهاد میکنیم. به چند دلیل ترکیه میتواند گزینه مناسبی جهت راه اندازی کسب و کار باشد، اول اینکه شرایط اقتصادی و تجاری در این کشور رو به رشد است و شما میتوانید سود خوبی از اینکار حاصل فرمایید. دوم اینکه در مقایسه با کشورهای اروپایی و آمریکایی نرخ مالیات در کشور ترکیه کمتر میباشد. شما به عنوان یک خارجی در ترکیه برای راه اندازی هر کاری حتی باز کردن سوپر مارکت نیاز است تا مراحل ثبت شرکت را به طور کامل طی کنید. ما در این مقاله قصد داریم روال ثبت شرکت در ترکیه و اقامت از طریق ثبت شرکت و انواع شرکتهایی که شما میتوانید به ثبت برسانید را برایتان معرفی کنیم و شما را با مزایا و معایب اقامت و مهاجرت از طریق ثبت شرکت و ترکیه آشنا کنیم.
شما با ثبت شرکت در ترکیه میتوانید کسب و کارتان را با دیگر کشورها نیز گسترش دهید و با فعال نگه داشتن شرکت و کسب و کار خود میتوانید پاسپورت ترکیه را اخذ کنید.
آیا خارجی ها میتوانند در ترکیه شرکت تاسیس کنند؟
اتباع خارجی میتوانند در ترکیه شرکت تاسیس کنند و اقدام به مهاجرت به ترکیه از طریق ثبت شرکت کنند. در مورد سرمایهگذاران خارجی، قانون سرمایه گذاران خارجی به شماره 4875 در ترکیه وجود دارد. در این قانون اصل آزادی سرمایهگذاری، رفتار برابر و تشویق سرمایه گذاران خارجی به تصویب رسیده است. حتی به سرمایهگذاران خارجی نیز تضمینهایی داده شده است که در بخش زیر به این موارد خواهیم پرداخت.
ابتدا باید بیان کنیم که تاسیس شرکت و فعالیتهای تجاری مهاجران مشمول مقررات قانون تجارت شماره 6102 ترکیه و قانون تعهدات شماره 6098 ترکیه پس از قانون شماره 4875 میباشد. علاوه بر این، آیین نامه اجرای قانون 4875 نیز وجود دارد. در نهایت باید به قانون مجوز کار اتباع خارجی شماره 4817 در اینجا اشاره کرد.
بنابراین شرکتی که توسط یک فرد خارجی تأسیس میشود باید مطابق مقررات این قانون باشد. به همین دلیل بسیار مهم است که سرمایهگذاران خارجی با کمک گرفتن از وکلای مجرب این روند را دنبال کنند و به اقامت از طریق ثبت شرکت دست پیدا کنند.
خارجیها چه شرکتهایی را میتوانند در ترکیه تاسیس کنند؟
همانطور که میدانید در سالهای اخیر اتباع خارجی زیادی به دنبال مهاجرت به ترکیه با ثبت شرکت بودهاند. در قانون تجارت ترکیه انواع مختلفی از شرکت ها وجود دارد. لازم به ذکر است که بر اساس اصل برابری بر اساس قانون شماره 4875، اتباع خارجی میتوانند هر نوع شرکتی را که ترکها میتوانند در ترکیه تأسیس کنند، ثبت کنند. در دوره قوانین قدیمیتر افراد خارجی تنها مجاز به تأسیس شرکت سهامی و شرکت با مسئولیت محدود بودند.

برای تاسیس شرکت اتباع خارجی کدام رویه دنبال میشود؟
قبل از تشریفات درخواست رسمی، باید مقدمات اولیه در خصوص تاسیس یک شرکت خارجی انجام شود. نوع شرکت مشخص شود، قرارداد اصلی بسته به نوع فعالیت تنظیم شود و نیازهای فیزیکی برطرف شود.
تمام این مراحل باید با کمک یک وکیل دنبال شود. زیرا زمانی که به مشکلات حقوقی شرکتهای تاسیس شده توسط ایرانیان نگاه میکنیم، میبینیم که بیشتر ناشی از اشتباهاتی است که در مرحله تاسیس صورت گرفته است. البته که شما برای شروع روال مهاجرت به ترکیه به حضور یک وکیل مجرب جهت اخذ اقامت ترکیه از طریق ثبت شرکت نیاز دارید.
رویه اساسی که پس از تکمیل این فرآیندها باید دنبال شود به شرح زیر است:
- مراحل تاسیس شرکت برای اتباع خارجی
- ملاقات با مشتری و تهیه به موقع اساسنامه شرکت
- ارسال صورتجلسه و اساسنامه از طریق مرسیس
- تنظیم و ثبت اسناد
- شرکتی که یک شماره مالیاتی بالقوه دریافت می کند
- واریز قسمت معینی از سرمایه به حساب بانکی سازمان رقابت
- واریز و سند بخشی از سرمایه به حساب بانکی شرکت
- درخواست به اداره ثبت تجارت برای مراحل ثبت
- تصدیق برخی از دفاتر قانونی مربوط به شرکت
- درخواست اظهارنامه تاسیس شرکت از اداره مالیات
- تنظیم بخشنامه امضا
- انتقال برخی اسناد مربوط به شرکت به سامانه e-TUYS
انواع ثبت شرکت در ترکیه
با قانون سرمایهگذاری مستقیم فرد خارجی به شماره 4857، افراد خارجی میتوانند شرکتهای تجاری مندرج در قانون تجارت ترکیه و همچنین شرکتهای عادی مشمول قانون تعهدات ترکیه را تاسیس کنند. اطلاعات مختصری در مورد شرکتهایی که میتوانند در این زمینه تاسیس شوند در زیر آورده شده است و در ادامه درباره اقامت از طریق ثبت شرکت صحبت میکنیم.
شرکت سهامی
شرکتهای سرمایهای هستند که سرمایه آنها تعیین و به سهام تقسیم میشود و در صورت وجود بدهی شخص حقوقی شرکت فقط با داراییهای خود مسئول است و سهامداران فقط نسبت به سهام سرمایهای که تعهد کردهاند و فقط در مقابل شرکت مسئول هستند. حداقل سرمایه مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی 50000 لیر ترکیه میباشد. میتوان با حداقل یک شخص حقیقی یا حقوقی تأسیس کرد. همه شرکای آن میتوانند اتباع خارجی باشند. علاوه بر این، هیچ الزامی وجود ندارد که اعضای هیئت مدیره شهروند ترکیه و مقیم ترکیه باشند.
شرکت با مسئولیت محدود
شرکت با مسئولیت محدود میتواند با یک فرد تاسیس شود. تعداد شرکا نمیتواند از پنجاه نفر تجاوز کند. شرکای شرکت با مسئولیت محدود میتوانند اشخاص حقیقی یا حقوقی باشند. سرمایه اصلی ثبت شرکت با مسئولیت محدود حداقل 10000 لیر ترکیه است. شرکا مسئولیتی در قبال بدهیهای شرکت ندارند، فقط موظف به پرداخت سهام اصلی سرمایهای که تعهد کردهاند و پرداخت اضافی و تعهدات عملکرد جانبی مندرج در قرارداد شرکت را دارند. همه شرکای آن میتوانند اتباع خارجی باشند. علاوه بر این، هیچ الزامی وجود ندارد که مدیران شرکت با مسئولیت محدود، شهروند ترکیه یا مقیم ترکیه باشند.
شرکت جمعی
شرکت جمعی شرکتی است انحصاری که بین اشخاص حقیقی به منظور اداره یک شرکت تجاری تحت نام تجاری ایجاد می شود و مسئولیت هیچ یک از شرکا محدود به طلبکاران شرکت نمیباشد. این شرکت از نظر ساختار مشارکتی خود یک شرکت سهامی خاص است و با حداقل دو شریک تأسیس شده است. در یک شرکت جمعی نیازی به سرمایه وجود ندارد. شرکای شرکت در قبال طلبکاران شرکت مسئولیت درجه دو نامحدود دارند.
شرکت با مسئولیت نامحدود
1 درصد از شرکتهای ثبت شده در ترکیه، جزو این دسته از شرکتها میباشد که برای تاسیس آن نیاز به حداقل دو سرمایه گذار است. نکته قابل توجه این است که نیازی نیست که شهروندان ترک جزو سرمایه گذاران این شرکت باشند. از بین سرمایه گذاران شرکت یکی از شرکا باید فعال باشد و این شخص دارای مسئولیت نامحدود در قبال شرکت و بدهیهای آن است، اما فرد یا افراد باقی مانده مسئولیت محدودی در مقابل شرکت دارند و تنها به اندازه سهم خود در سهام شرکت به طلبکاران شرکت پاسخگو هستند.
شرکتهای تعاونی
تعاونیها مشارکتهایی با شرکای متغیر و سرمایه متغیر هستند که توسط اشخاص حقیقی و حقوقی به منظور تامین و حفظ منافع اقتصادی خاص اعضا و به ویژه نیازهای شغلی یا معیشتی آنها از طریق کمک متقابل، همبستگی و ضمانت با نیروی کار و پول آنها ایجاد میشود. اگرچه شرکت تعاونی، انحصاری یا سرمایهای نیست، اما مانند سایر شرکتهای بورسی یک شرکت بازرگانی است. یک تعاونی با حداقل هفت شریک تأسیس میشود. هیئت مدیره متشکل از حداقل سه شخص حقیقی یا حقوقی است که شهروند ترکیه بوده و دارای سایر شرایط مندرج در قانون باشند.
شرکت معمولی
شرکت عادی که در قانون تعهدات ترکیه تنظیم شده است شخصیت حقوقی ندارد. اگرچه میتوان حداقل با دو شخص حقیقی یا حقوقی تأسیس گردد، اما محدودیت قانونی برای تعداد شرکا وجود ندارد. شرکت عادی دارای حداقل سرمایهای که قانون تعیین میکند نیست. همه شرکا میتوانند اتباع خارجی باشند. از آنجایی که شرکت عادی شخصیت حقوقی ندارد مسئولیت قروض شرکت به عهده شرکا یا نمایندهای است که شخصاً معامله را انجام میدهد. اگرچه شرکتهای انفرادی در بین شرکتهای فوق الذکر به دلیل سهولت تاسیس، کمبود بدهی سرمایهگذاری سرمایه و هزینههای کم حسابداری مزیت دارند، اما در عمل شرکتهای با مسئولیت محدود و سهامی بیشتر ارجحیت دارند.

روال تاسیس شرکت در ترکیه
تاسیس شرکت در ترکیه توسط اشخاص حقیقی و حقوقی خارجی تابع قوانینی است که سرمایه گذاران داخلی نیز دارند. در ابتدای مقاله به قوانینی که در اساس نامه ترکیه آمده است اشاره کردیم، در ادامه به بررسی روال تاسیس انوع شرکتها (سهامی، با مسئولیت محدود، با مسئولیت نامحدود، جمعی، تعاونی) پرداختهایم که به شرح ذیل است:
تنظیم اساسنامه و تصدیق امضاء موسسین
در تأسیس، عنوان شرکت، حوزه فعالیت، دفتر مرکزی که مدیر/نماینده چه کسی خواهد بود، سرمایه و سهام باید توسط مدیریت تعیین شود. متعاقباً طبق مقررات قانون شرکتهای سهامی، سهامی خاص، جمعی، محدود و تعاونی اساسنامه تنظیم شود. اساسنامه به موجب وکالتنامه محضری شرکاء به امضای شرکاء یا نمایندگان آنها میرسد و امضای شرکاء یا نمایندگان آنها به تأیید دفتر اسناد رسمی میرسد. برای اسنادی که در خارج از ترکیه صادر میشوند، حاشیه نویسی آپوستیل باید توسط کنسولگری یا دفتر اسناد رسمی دریافت و تایید شود.
تهیه اظهارنامه امضاء مسئولان شرکت
امضای اشخاصی که تحت عنوان شرکت مجاز به نمایندگی شرکت هستند باید به تایید مقام ذی صلاح رسیده و اظهارنامه امضای آنها تهیه شود. برای اسنادی که در خارج از ترکیه صادر میشوند، حاشیه نویسی آپوستیل باید توسط کنسولگری یا دفتر اسناد رسمی دریافت و تایید شود.
پرداخت سهم و سرمایه نقدی سازمان رقابت
0.04 درصد سرمایه شرکت باید به عنوان «سهم مرجع رقابت» به حساب بانکی این موسسه واریز شود. ضمناً حداقل 25 درصد سهام تعهد شده نقدی در شرکت های سهامی باید قبل از ثبت شرکت به حساب بانکی که به نام شرکت افتتاح میشود واریز شود.

برای ثبت نام به اداره ثبت تجارت مراجعه کنید
با مراجعه موسسین به اداره ثبت به همراه مدارک مربوطه (برای اسنادی که در خارج از ترکیه صادر میشود، حاشیه نویسی باید گرفته شده و توسط کنسولگری یا سردفتر تایید شود)، اداره ثبت تجارت مراحل ثبت را تکمیل میکند. ضمناً در تأسیس شرکتهای سهامی و محدود و تعاونی مدارک دفاتر تجاری که نگه میدارند به تأیید اداره ثبت تجارت میرسد و پس از ثبت در اختیار شخص ذینفع قرار میگیرد. شرکت پس از ثبت در اداره ثبت تجارت، شخصیت حقوقی پیدا میکند. پس از آن، ممکن است نیاز به اخذ مجوز کار برای شرکای خارجی بوجود آید.
مزایای ثبت شرکت در ترکیه
- شما به عنوان یک فرد خارجی میتوانید بدون مشارکت با افراد تبعه ترکیه، شرکت تاسیس کنید و نیازی نیست به شهروندان ترکیه وجه بیمورد پرداخت کنید.
- با ثبت و تاسیس شرکت در ترکیه شما میتوانید اقامت کوتاه مدت یک ساله دریافت کنید و اقدام به مهاجرت به ترکیه از طریق ثبت شرکت کنید.
- برای شما امکان افتتاح حساب ارزی در بانک به وجود میآید که شرایط همکاری با شرکتهای اروپایی و آمریکایی برایتان فراهم میکند.
- فقط میتوانید با تاسیس شرکت از بانکهای ترکیه وام با سود 1.32 درصد و یا بالاتر دریافت کنید. مبلغ وام تا سقف 100 هزار لیر و سود 1.32 درصد است.
- شما با ثبت شرکت در ترکیه میتوانید اقامت کوتاه مدت خود را به اقامت بلند مدت تبدیل کنید و پاسپورت ترکیه را دریافت کنید.
- شما طی یک فرایند سریع و آسان میتوانید در ترکیه ثبت شرکت کنید و به راحتی مهاجرت به ترکیه با ثبت شرکت را انجام دهید.
- همانطور که قبلا هم گفتیم نرخ مالیات در ترکیه بسیار کمتر از کشورهای اروپایی و آمریکایی است.
- برای ثبت شرکت در ترکیه نیاز نیست که شما دفتر کار خریداری یا اجاره کنید، میتوانید در خانه کارتان را انجام دهید.
نتیجه گیری
همانطور که مشاهده فرمودید، افراد خارجی میتوانند کلیه شرکتهای مجاز توسط قوانین ترکیه را بر اساس یکسان با سرمایهگذاران داخلی در ترکیه تأسیس کنند. فرآیندهای تاسیس شرکت مستلزم مطالعه فنی و جامع است. از این رو ما خوشحال خواهیم شد تا با کسب اطلاعات دقیق و جلوگیری از مشکلات احتمالی، از شما حمایت کنیم تا نتایج مفیدتری کسب کنید. شما با ثبت شرکت در مرحله اول میتوانید اقامت کوتاه مدت یکساله دریافت کنید و پس از مدتی با پابرجا موندن شرکت و کسب و کارتان اقدام به دریافت اقامت بلند مدت کنید و پاسپورت ترکیه را اخذ کنید. بنابراین شما میتوانید با خیالی آسوده به مهاجرت و اقامت با ثبت شرکت در ترکیه برسید.