مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل یکی از بهترین گزینه‎‌های مهاجرتی برای ایرانی‎ها به حساب می‎آید. این کشور با داشتن آب هوای مناسب و هزینه‌‎های مقرون به صرفه‎ نسبت به کشورهای اروپایی و هزینه‎‌های پایین زندگی دانشجویی بهترین گزینه مهاجرت از راه تحصیل به شمار می‎آید. همینطور از آنجا که از این کشور به عنوان یک پل ورود به کشورهای اروپایی و آمریکایی برای ویزاهای کاری و تحصیلی و اقامت برای زندگی میتوان استفاده کرد، به علاوه ترکیه به عنوان کشوری که از نظر هزینه‎های تحصیلی دارای شرایط مناسبتری نسبت به سایر کشورهای خارجی است، موجب شده است تا این کشور از تنوع فرهنگی بالایی برخوردار باشد و سال‎های زیادی است که درخاک خود میزبان بسیاری از تمدن‎های ریشه‎دار بوده است که درکنار یکدیگر با مدارا و احترام زندگی می‎کنند.

از آنجا که با توجه به مزایایی که ترکیه با ارائه ویزای تحصیلی به دانشجویان و دانش آموزان در نظر گرفته است، تعداد دانشجویانی که قصد ادامه تحصیل در ترکیه را دارند روز به روز در حال افزایش است، زیرا دانشجویان و دانش‎آموزانی که می‎بینند تحصیل در ترکیه یک جایگزین منطقی است، از بین آموزشگاه‌‎ها و دانشگاه‌‎های آن مطابق با نیازهای خود انتخاب می‎کنند، بدین صورت هم درک متفاوتی از آموزش را تجربه می‎کنند و هم جهان بینی خود را به چشم اندازی بسیار گسترده منتقل می‎کنند. بنابراین ما در این مقاله، شرایط مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل، گرفتن پذیرش تحصیلی از دانشگاه‎‌های ترکیه، گرفتن اقامت تحصیلی در ترکیه، دریافت ویزای تحصیلی و شرایط ارائه شده توسط دانشگاه‌‎های ترکیه مورد بررسی قرار داده‎ایم.

ویزای تحصیلی ترکیه

شاید اولین قدم برای مهاجرت تحصیلی شما نباشد ولی باید بگوییم اخذ ویزای تحصیلی ترکیه لازمه تحصیل در این کشور است و از این رو فرقی ندارد در چه مقطعی قصد تحصیل را دارید باید ویزای تحصیلی ترکیه را دریافت کنید از این رو اخذ آن مراحل و شرایط خاصی دارد که نیاز براین دارد تا در مورد آن تحقیق بسیاری را انجام دهید و بخصوص در جمع آوری مدارک بسیار دقت کنید چرا که کوچکترین اشتباه می تواند شما را از رسیدن به هدف و مقصد بازدارد. شما می توانید از خدمات ویژه هلدینگ افشار در این بخش کمک بگیرید.

مدارک مورد نیاز جهت اخذ ویزای تحصیلی ترکیه

متقاضیان در حال تحصیل در دانشگاه یا موسسه آموزشی در کشور ترکیه برای ورود به این کشور باید ویزای تحصیلی دریافت کنند. ترکیه یکی از کشورهایی است که اگر تصمیم به ادامه تحصیل دانشگاهی داشته باشید به شما معرفی می‎شود چرا که لازم نیست هزینه زیادی صرف کنید. رنکینگ دانشگاه‎های ترکیه در مرتبه مناسبی قرار دارد، و امکان بورسیه تحصیلی از ترکیه وجود دارد، سپس اگر شما در کنکور سراسری ایران موفق به قبولی در رشته دانشگاه مورد نظرتان نشده‎اید، تحصیل در دانشگاه‎های این کشور می‎تواند گزینه مناسبی برای شما باشد، جهت اخذ ویزای تحصیلی شما نیاز بر آماده سازی مدارک موردنیاز برای ویزای تحصیلی ترکیه دارید که قصد داریم در این مقاله به آن بپردازیم.

در مرحله اول شرط ورود به دانشگاه‎های ترکیه این است که شما مدرک دیپلم دبیرستان را داشته باشید و در آزمون‎های ورودی مورد نظرتان قبول شده باشید که سطح این آزمون‎ها با توجه به سطح دانشگاه متغیر است. در اکثر دانشگاه‎های ترکیه به زبان ترکی استانبولی تدریس می‎شود اگر شما به این زبان مسلط نیستید، می‎توانید در کلاس‎های آموزش زبان ترکی شرکت کنید. چنانچه قصد دارید با زبان انگلیسی در این کشور تحصیل کنید، باید در کالج ترکیه ثبت نام کنید. سپس در آزمون SAT که در ادامه مقاله به معرفی آن می‎پردازیم، شرکت کرده و پس از آن وارد دانشگاه شوید. پس از اینکه متقاضی پذیرش خود را برای شرکت در کلاسهای زبان ترکی دریافت کرد، به سفارتخانه ترکیه در ایران مراجعه می‎کند و تقاضای اخذ ویزای تحصیلی می‎نماید به این صورت اجازه دارد برای ادامه تحصیل وارد کشور ترکیه شود.

در کشور ترکیه دانشگاه‌های خیلی خوبی برای تحصیل وجود دارند که تعداد بسیار زیادی از آنها مورد تایید و زیر نظر وزارت علوم و بهداشت است. شما می‎توانید درصورت دریافت پذیرش از دانشگاه‎های ترکیه، با ارائه مدارک زیر، برای دریافت ویزای تحصیلی ترکیه اقدام کنید:

  • فرم تکمیل‌شده مربوط به ویزای تحصیلی در ترکیه.
  • پاسپورت معتبر و یک کپی از صفحه اول گذرنامه‎ای که تاریخ انقضا آن کمتر از یکسال نباشد.
  • نامه پذیرش از دانشگاه مورد نظر از ترکیه.
  • فرم پر شده تقاضا نامه جهت اخذ ویزای دانشجویی.
  • نامه پرداخت هزینه‌های دانشگاه.
  • مدارک ترجمه‌شده و تایید‌شده مقاطع تحصیلی قبلی.
  • نامه مربوط به محل اقامت.

مزایای تحصیل در ترکیه

در نهایت در این بخش به معرفی انواع مزایای تحصیل در ترکیه پرداخته‎ایم، شما با اخذ ویزای تحصیلی می‎توانید اقامت کوتاه مدت ترکیه را به دست آورید و این موضوع شرایطی را فراهم می‎کند تا بتوانید پس از تحصیل در ترکیه مشغول به کار شوید، این نکته را فراموش نکنید که پس از 5 سال کار در ترکیه شما به راحتی می‎توانید برای اخذ اقامت دائم اقدام کنید، به علاوه شما از طریق تحصیل در مقاطع اولیه در دانشگاه ترکیه، می‎توانید برای ادامه تحصیل در مرحله تحصیلات تکمیلی از دانشگاه‎های معتبر در آمریکا و اروپا پذیرش بگیرید. زیرا بر اساس چارت رنکینگ دانشگاه‎های ترکیه، آنها از دانشگاه‎های معتبر جهان نیز به حساب می‎آیند. در نهایت شما با هزینه‎ای بسیار کمتر نسبت به سایر کشورهای اروپایی و آمریکایی می‎توانید آموزش با کیفیتی را برای خود و خانواده‎تان فراهم کنید.

تمکن مالی برای ویزای تحصیلی ترکیه

در تمامی کشورهای مختلف یکی از شرط‎های پذیرش دانشجو برای تحصیل را ارائه گواهی تمکن مالی در نظر گرفته اند. کشور ترکیه نیز از این قاعده‎ ارائه گواهی تمکن مالی مستثنا نیست و شرایط ذکر شده در ترکیه نیز الزامی است. ممکن است این سوال برای شما بوجود بیاید که هزینه دقیق تمکن مالی چقدر است؟ اما نمی‌توان هزینه دقیقی برای تمکن مالی در نظر گرفت چه در این کشور ترکیه و چه درکشورهای دیگر میزان تمکن مالی اعلام شده، بستگی به شهر، دانشگاه و حتی مقطع تحصیلی که برای آن پذیرش گرفته‎اید دارد و مبلغ و میزان این گواهی توسط سفارتخانه ترکیه تعیین می‎شود و البته این را بدانید که مقدار سرمایه‎ای که برای اثبات تمکن مالی نیاز دارید مبلغ بسیار بالایی نیست. تمککن مالی برای ویزای ترکیه بخش مهمی است که خود را باید برای آن آماده کنید.

بنابراین شما در صورت پذیرفته شدن در یکی از دانشگاه‎های ترکیه لازم است بر اساس شهریه دانشگاهی که در آن پذیرفته شده‎اید، اثبات کنید که توانایی پرداخت حداقل ۱ سال هزینه تحصیل و زندگی خود در ترکیه را دارید. که مراحل پیگیر آن به شرح ذیل است.
منابع تمکن مالی برای تحصیل در ترکیه می‎تواند شامل اموال شخصی، دارایی‎هایی که به آسانی تبدیل به وجه نقد می‎شوند یا داشتن اسپانسر مالی باشد. برای تقاضای تمکن مالی شما باید مدارکی را گردآوری کنید که شواهدی را از وجود این دارایی‎ها ارائه دهند.

شما می‎توانید این مدارک را برای دریافت گواهی تمکن مالی برای ویزیا تحصیلی ترکیه خود ارائه دهید:

  • مبلغ (وجه) شخصی یا خانوادگی نظیر کپی گواهی بانکی یا مدارک خرید سهام که باید با تمام اموال نقدی خود در یک فهرست قرار دهید.
  • ارائه مدارک جهت حمایت خانواده (اسپانسر مالی) از شما برای تحصیل در ترکیه.
  • اموالی که می‎توانند به آسانی تبدیل به پول نقد شوند.

گواهی تمکن مالی برای دریافت ویزای تحصیلی در کشور ترکیه باید از طریق بانک صورت گیرد. به این منظور به یکی از بانک‎هایی که در آن حساب دارید، مراجعه کرده و درخواست گواهی تمکن مالی خود را ارائه می‎دهید. بهتر است که از حساب بانکی دارای گردش مالی استفاده کنید، سپس مدارک لازم برای صدور گواهی تمکن مالی شامل کارت ملی، دفترچه حساب، کارت بانکی و تکمیل فرم درخواست گواهی تمکن مالی را دریافت کنید. سعی کنید پس از دریافت گواهی تمکن مالی از بانک حداکثر طی مدت پنج روز آن را به سفارتخانه ارائه دهید، چرا که بیشتر از این زمان ممکن است افسر سفارتخانه، گواهی تمکن مالی شما را نامعتبر بداند.

ثبت مدارک جهت پذیرش دانشگاه

درخواست‎های دانشجویان خارجی برای مقاطع کاردانی و کارشناسی از طریق سامانه آنلاین (international.gazi.edu.tr) دریافت می‎شود. از آنجایی که کلیه ارتباطات مربوط به درخواست‎ها از طریق ایمیل انجام می‎شود، داوطلبان باید با استفاده از یک آدرس ایمیل معتبر/فعال وارد سیستم شوند. توصیه می‎شود هنگام پر کردن فرم درخواست از گوگل کروم یا موزیلا فایرفاکس استفاده کنید. در ادامه کلیه مدارک مورد نیاز باید به زبان ترکی یا انگلیسی و با فرمت pdf یا به صورت تصویر در سیستم بارگذاری شود که توسط دفتر اسناد رسمی در ترکیه و توسط نمایندگان خارجی ترکیه در خارج از کشور تایید شده باشد.تکمیل درخواست به معنای دقیق بودن اطلاعات ارائه شده است. کامل بودن یا مناسب بودن مدارک به عهده خود داوطلب است. درخواست داوطلبانی که شرایط درخواست را نداشته باشند رد خواهد شد.

مدارک مورد نیاز برای ویزای تحصیلی ترکیه

شما باید برای درخواست پذیرش در دانشگاه و مهاجرت تحصیلی به ترکیه باید، مدارکی که لازم به ثبت درخواست خود است، را بدانید که در این بخش به معرفی این مدارک پرداخته‎ایم که به شرح ذیل است:

  1. مدرکی که نشان دهد داوطلب حداقل نمره امتحان را دارد تا برای درخواست خود از آن استفاده کند.
  2. کپی صفحه گذرنامه داوطلب با مشخصات هویتی و مدت اعتبار.
  3. گواهی پایان دوره متوسطه یا گواهی پایان دوره موقت داوطلب.
  4. کارنامه رسمی که کلیه دروس و نمرات اخذ شده توسط داوطلب در دبیرستان را نشان می دهد.
  5. یک قطعه عکس در سایز گذرنامه، رنگی که در شش ماه گذشته گرفته شده است.
  6. رسیدی مبنی بر پرداخت هزینه آزمون و سنجش در صورت عدم بارگذاری رسید در سامانه، روند درخواست ادامه نخواهد داشت.
  7. در صورت کسب حق ثبت نام نهایی، اصل کلیه مدارک بارگذاری شده در سامانه درخواست آنلاین، هنگام ثبت نام از داوطلبان درخواست می شود.
  8. داوطلبانی که درخواست خواهند داد باید هزینه ارزیابی 100 دلاری را واریز کنند و رسید را در سامانه درخواست آپلود کنند.
  9. در صورتی که درخواست نامعتبر باشد یا امکان پذیرش برای متقاضی وجود نداشته باشد، مبلغی مسترد نخواهد شد.
مدارک مورد نیاز دانشگاه های ترکیه چیست؟

مدارک مورد نیاز برای ثبت نام نهایی در دانشگاه های ترکیه چیست؟

در ادامه، زمانی که درخواست شما توسط دانشگاه مورد نظر خود قبول شود، باید به جمع آوری مدارک مورد نیاز برای ثبت نام نهایی در دانشگاه‎های ترکیه بپردازید، به طور کلی 7 مدرک اساسی که حتما باید به آن توجه کنید، شامل موارد زیر است:

  1. اصل گذر‎نامه و کپی آن.
  2. اصل نتیجه آزمون یا مدرک دیپلم استفاده شده توسط داوطلب در درخواست، کپی ترجمه ترکی این مدارک مورد تایید نمایندگی‎های خارجی ترکیه در خارج از کشور یا محضری در ترکیه.
  3. اصل مدرک پایان دوره متوسطه یا گواهی موقت فارغ التحصیلی داوطلب و ترجمه ترکی مورد تایید نمایندگی‎های خارجی ترکیه یا در صورت حضور در ترکیه توسط سردفتر اسناد رسمی.
  4. کپی اصل ریز نمرات که نشان دهنده دروس و نمرات داوطلب در دبیرستان باشد و کپی ترجمه ترکی مورد تایید نمایندگی‎های خارجی ترکیه و یا در صورت حضور در ترکیه توسط سردفتر اسناد رسمی.
  5. گواهی مهارت در زبان ترکی برای داوطلب در صورت وجود.
  6. سند تأمین مالی که نشان دهد داوطلب تمکن مالی لازم را برای ادامه تحصیل در تمام مدت تحصیل دارد.
  7. ده قطعه عکس در سایز گذرنامه، رنگی که در 6 ماه گذشته گرفته شده است.

در نهایت تاریخ‎های نهایی ثبت نام با نتایج مربوط به پذیرش دانشجویان خارجی/بین المللی اعلام خواهد شد.

آزمون‎های مورد نیاز برای دریافت ویزای تحصیلی ترکیه

اکر شما هم به دنبال مهاجرت تحصیلی به ترکیه هستید حتما این بخش را بخوانید، هر کشوری بنابر قوانین و مقررات خاص خود به معرفی آزمون‎هایی جهت پذیرش دانشجویان خارجی خود کرده است، بدین منظور در این بخش به بررسی 3 آزمون مهم کشور ترکیه، شامل آزمون‎های یوس(YOS) ترکیه، ست(SAT) و تومر(TOMER) پرداخته‎ایم که به شرح ذیل است:

آزمون یوس(YOS) ترکیه

آزمون یوس YOS ترکیه شامل سوالاتی در زمینه‎ی ریاضی، مهارت، هوش و زبان ترکی است و اگر فردی قصد مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل را دارد، می‎بایست در این آزمون که هر دانشگاه به صورت مجزا آن را برگزار می‎کند، شرکت کند. در واقع شرط اول برای ورود به دانشگاه‎های ترکیه شرکت در آزمون Yos و کسب نمره مناسب می‎باشد که اعتبار این نمره دو سال است. در سال‎های گذشته این آزمون به صورت همگانی و سراسری در ترکیه برگزار می‎شد، اما امروزه هر دانشگاه جداگانه آن را برگزار می‎کند. این امکان وجود دارد که شما با ارائه قبولی در آزمون Yos یک دانشگاه به دانشگاه دیگر، در دانشگاه دوم تحصیل کنید. آزمون Yos ترکیه برای اتباع ترک برگزار نمی‎شود.

شرط شرکت در آزمون Yos این است که مدرک دیپلم داشته باشید یا در حال گذراندن آخرین مقطع دبیرستان باشید. اگر دانشگاهی که قرار است در آن تحصیل کنید، به زبان انگلیسی تدریس می‎کنند، دیگر نیازی به شرکت در آزمونYos نیست و کافی است در آزمون آیلتس شرکت کنید. ماکسیمم نمره آزمون Yos 100 می‎باشد که دارای نمره منفی نیز هست، یعنی هر 4 جواب غلط یک جواب درست را حذف می‎کند. لازم است بدانید اگر شما از مدارس ایران فارغ التحصیل شده‎اید به راحتی از پس سوالات ریاضی و هوش آزمون Yos بر می‎آیید. ذکر این نکته الزامی است که زمان ثبت نام و هزینه آن برای هر دانشگاه متفاوت است.

آزمون ست(SAT) ترکیه

اگر شما قصد ورود به دانشگاه‎های برتر ترکیه را دارید، باید در آزمون SAT ترکیه شرکت کنید. آزمونی با حداکثر نمره 1600 که هر چه نمره شما بالاتر باشد، در رشته بهتر می‎توانید تحصیل کنید. برای مثال قبولی در رشته‎های پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی نیاز به نمره‎ی 1400 تا 1600 آزمون SAT را دارد و رشته‎های پیرا پزشکی 1100 به بالا. در ضمن هزینه آزمون SAT 115 دلار می‎باشد.

این آزمون اولین بار در آمریکا و در سال 1926 برگزار شد و وهدف از برگزاری آن آزمون ورودی برای دانشگاه‎ها می‎باشد و با توجه به نمره‎ای که متقاضیان در این آزمون کسب می‎کنند، می‎توانند رشته و دانشگاه‎های خود را انتخاب کنند و این آزمون محدود به رشته خاص نیست. زبان این آزمون انگلیسی است که 4 بار در سال برگزار می‎شود در ماه‎های اکتبر، دسامبر، مارس و می. دقت داشته باشید شما بیش از یک بار می‎توانید در این آزمون شرکت کنید و برای ثبت نام در دانشگاه‎های سراسر دنیا مثل آمریکا، کانادا، اروپا و … اقدام کنید. منایع آزمون نیز کتابهای مربوط به موسسه کالج برد است و سه هفته بعد از آزمون نتیجه اعلام می‎شود.

دانشگاه‎هایی که نام خواهیم برد در ترکیه توسط آزمون SAT دانشجو می‎پذیرند، که به شرح ذیل است:

  • دانشگاه خاورمیانه
  • دانشگاه بغاریچی
  • دانشگاه فنی استانبول
  • دانشگاه حاجت تپه
  • دانشگاه کوچ

آزمون SAT در دو سطح Generalو Subject برگزار می‎شود که سطح عمومی آن برای شرکت در دانشگاه‎های ترکیه کافی است. مدت زمان این آزمون 3 ساعت و 45 دقیقه می‎باشد. آزمون General تستی است و خوشبختانه نمره منفی ندارد و بیشتر سوالات در راستای درک مطلب از متون کلاسیک آمریکایی و اروپایی است. قسمتی از سوالات نیز مربوط به دستور زبان انگلیسی مانند کرامر، ساختار جمله و … است، اما این بخش هم نیاز به تسلط به درک مطلب نیز دارد. به علاوه آزمون SAT شامل سوالات ریاضی نیز می‎شود اما خیالتان راحت باشد، اصلا سوالات سخت و پیچیده‎ای نیستند. آزمون SAT یک بخش انشاء نیز دارد و لازم است تا شما دارای مهارتهای Reading و Writing جهت پاسخگویی به سوالات این بخش باشید.

نکته قابل توجه در این آزمون این است که مدت اعبار گواهی آن، فقط 2 سال است و پس از پایان اعتبار مدرک خود، در صورت نیاز به گذراندن مجدد آزمون SAT مجبور هستید. معمولا متقاضیان ویزای تحصیلی ترکیه به دنبال قبولی در این آزمون هستند تا بتوانند برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه بهترین دانشگاه ها را انتخاب کنند.

آزمون تومر(Tomer) ترکیه

شما برای دریافت مدرک زبان ترکی استانبولی لازم است تا در آزمون Tomer شرکت کنید، این آزمون در دانشگاه‎ها برگزار می‎شود و مهمترین آنها دانشگاه استانبول و آنکارا هستند. اگر شما قصد تحصیل در دانشگاه‎های دولتی ترکیه و بورسیه شدن را دارید، لازم است تا در این آزمون شرکت کنید. این آزمون در ایران نیز برگزار می‎شود، و در شهرهای تبریز و تهران و همسطح با آزمون تافل در زبان ترکی است. بخشهای مورد سوال در این آزمون شامل، writing, Listening, structure, reading , spoken production می‎باشد. اگر شما قصد زندگی، تحصیل و کار در ترکیه را دارید قطعا به مدرک آزمون Tomer نیاز خواهید داشت.

تحصیل در ترکیه بدون مدرک زبان

باید در ابتدا این سوال را مطرح کرد که آیا تحصیل در ترکیه بدون مدرک زبان امکان پذیر است؟ باید بگوییم که جواب این سوال هم بله است و خیر، اما به چه صورتی؟ شما برای تحصیل در ترکیه نیاز به ارائه مدرک زبان دارید و این موضوع ارتباطی به دانشگاه و مقطع تحصیلی شما ندارد.

شما دو را  را پیش روی خود خواهید داشت یا باید در کشور خود آزمون زبان مورد نظر ترکی یا انگلیسی را داده باشید و در اخذ نمره مورد نظر موفق شده باشید و در زمان درخواست مدارک زبان خود را به دانشگاه مربوطه ارائه دهید ولی اگر نمره زبان را ندارید می توانید مدارکی را نشان دهید که در ترکیه در یکی از آموزشگاه‎ های زبان ترکی و یا زبان انگلیسی ثبت نام کرده اید و مدارک ثبت نامی خود را به دفتر مهاجرت ارائه کنید تا ویزای تحصیلی ترکیه را اخذ کنید و پس از گذراندن دوره ‎های زبان جهت تحصیل در رشته مورد نظر خود اقدام کنید.

شرایط کار پس از تحصیل در ترکیه

بی شک بسیاری از متقاضیان مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیلی به این موضوع، کار پس از تحصیل در ترکیه فکر می کنند، برای اینکه شما اجازه کار در ترکیه را داشته باشید و بتوانید ویزای تحصیل خود را به ویزای کار تغییر دهید، لازم است که یک دعوتنامهه از طرف کارفرمای سازمان شرکت یا محلی که قرار است در آنجا کار کنید به اداره مهاجرت ترکیه ارائه کنید. پس لازمه آن این است که شما شغلی متناسب با علایق، استعداد و تحصیلات خود در ترکیه پیدا کنید. یکی از روشهایی که می‎توانید توسط آن شغل پیدا کنید، ارسال رزومه خود برای شرکتها، کمپانی‎ها، سازمان‎ها و سایتهای شغل‎یابی است. چون شما یک مهاجر هستید ممکن است دچار محدودیت‎هایی در پیدا کردن شغل در ترکیه شوید، برای مثال مشاغلی در زمینه پزشکی، حقوقی و استخراج معدن جزو مشاغل ممنوع برای اتباع خارجی در ترکیه است، اگر شما بعد از دوره تحصیل خود پنج سال مداوم در ترکیه و توسط ویزای کاری مشغول به کسب درآمد و کار شوید، می‎توانید ویزای موقت خود را به ویزای دائم ترکیه تبدیل کنید و اجازه اقامت دائم در این کشور را بگیرید. سپس برای اخذ پاسپورت و شهروندی ترکیه اقدام کنید.

کار بعد تحصیل در ترکیه

دریافت اقامت ترکیه پس از تحصیل

اجازه اقامتی که برای تحصیل در ترکیه می‎گیرید، یک ویزای اقامت کوتاه مدت یک ساله است، که تا پایان اتمام تحصیل خود باید هر ساله آن را تمدید کنید، بعد از اتمام دوره تحصیل شما باید در این کشور مشغول به کار شوید، پیشنهاد می‎شود در طول سال آخر تحصیل خود به دنبال شغل مناسب باشید تا زمان را از دست ندهید، پس از پیدا کردن شغل مناسب شما یک دعتونامه از طرف کارفرما در جایی که قرار است مشغول به کار شوید دریافت می‎کنید که با ارائه آن به اداره مهاجرت ترکیه می‎توانید، ویزای تحصیل خود را به ویزای کاری تغییر دهید که این هم یک ویزا برای اقامت موقت است، اما پس از 5 سال کار در ترکیه می‎توانید آن را به اقامت دائم تبدیل کنید. اگر شما بودجه‎ای برابر با 250 هزار دلاری داشته باشید، می‎توانید زودتر از 5 سال با خرید ملکی به این ارزش اقامت دائم دریافت کنید.

ویزای همراه تحصیلی در ترکیه

ویزای همراه کشور ترکیه این اجازه رو به فرد میدهد که به همراه فرد متقاضی یعنی همسر، والدین و یا فرزندان اجازه ورود و اقامت در خاک ترکیه را تا مدت محدودی می‎دهد. مدت اعتبار مجوز اقامت همراهان در ترکیه مطابق اعتبار مجوز اقامت تحصیلی است اما به طور کلی سقف اعتبار مجوز تا 24 ماه می‎باشد و مجوز اقامت به همسر و فرزندی که با سن کمتر از 18 سال یا فرزند وابسته بیشتر از 18 سال تعلق میگیرد و حتی اگر فرزند شما در این خاک به دنیا بیاید، باید ظرف مدت 6 ماه اقدامات لازم جهت دریافت مجوز اقامت ترکیه را انجام دهید.

همینطور هزینه های پرداختی جهت دریافت ویزای همراه و فرزندان جهت تحصیل در ترکیه بستگی به ملیت فرد متقاضی دارد. برخی از ملیت ها در شرایط خاصی، نیازی به پرداخت هزینه اقامت ندارند. این مقدار هزینه برای کودکان نیز به میزان 50 درصد کاهش میابد.

برای اخذ ویزای همراه تحصیلی کشور ترکیه، ارائه مدارک زیر به سفارت این کشور الزامی است:

  • عکس مناسب برای پاسپورت.
  • پاسپورت با حداقل دو صفحه خالی و اعتبار بیش از دو ماه.
  • مدارک شناسایی و اثبات رابطه خانوادگی.
  • اسناد مربوط به تمکن مالی.
  • مدارک تکمیل‌شده درخواست ویزا.
  • نامه پذیرش از دانشگاه متقاضی تحصیل (تایید‌شده توسط وزارت تحصیل علوم ترکیه)

نگاهی به سیستم آموزش در ترکیه

پیششنهاد می شود متقاضیان مهاجرت تحصیلی به ترکیه و یا هر کشور دیگری ابتدا از سیستم آموزشی ترکیه و آن کشور آگاه شود، در این بخش به بررسی شرایط انواع مدارس اعم از دولتی، خصوصی و بین‎المللی پرداخته‎ایم، به علاوه پس از آن به بررسی تحصیل در انواع دانشگاه‎های ترکیه، شرایط قبولی در هر یک از مقاطع تحصیلی آن و مدارک مورد نیاز در هر مرحله آن پرداخته‎ایم، که به شرح ذیل است:

انواع مدارس ترکیه

جالب است بدانید برای تحصیل در مدارس ترکیه که 12 سال طول می‎کشد لازم نیست که هزینه‎ای پرداخت کنید، صرفا لازم است مدارک مهاجرتی خود را همراه داشته باشید تا به صورت رایگان در ترکیه تحصیل کنید. اگر شما تصمیم مهاجرت به ترکیه را گرفته‎اید خوب است این را بدانید که این امکان برای فرزندان شما فراهم است تا بتوانند در مدارس ترکیه به ادامه تحصیل خود بپردازند که لازمه آن این است که مدارک تحصیلی آنها به تایید کنسولگری ایران برسد.

مدارس دولتی ترکیه

ترکیه مانند ایران دارای مدارس دولتی و خصوصی است و شکل عملکردی آنها نیز تقریبا شبیه به مدارس در ایران است به طوری که مدارس دولتی کلاسهای فوق برنامه و جانبی ندارد و صرفا بر اساس برنامه‎ای که آموزش و پرورش ترکیه به آنها می‎دهد عمل می‎کنند، به همین دلیل رایگان هستند. البته سالانه مبلغی معدل 200 الی 500 لیر به عنوان کمک به مدرسه از هر دانش آموز دریافت می‎شود.

مدارس خصوصی ترکیه

مدارس خصوصی در ترکیه شامل برنامه‎های اضافه بر تدریس عمومی نیز می‎شوند که هم مورد توجه دانش‎آموزان و هم والدین است. از جمله آموزش تئاتر، موسیقی، اردوهای تفریحی و … . در سال 2020 هزینه این مدارس حدود سالانه 18000 لیر بوده است.

مدارس بین المللی ترکیه

اگر قصد مهاجرت به کشورهای اروپایی دارید، مدارس بین‎المللی بهترین انتخاب می‎باشد، از آنجا که در مدارس بین المللی به زبان انگلیسی تدریس می‎شود، مدارس مناسب‎تری از جهت ادامه تحصیل در دیگر دانشکاه‎های اروپایی و آمریکایی شناخته می‎شوند. البته ذکر این نکته الزامی است که هزینه تحصیل در این نوع مدارس به نسبت سایر مدارس اعم از دولتی و خصوصی بیشتر می‎باشد، اما دیپلم ارائه شده از این مدارس معتبرترین دیپلم یعنی IB بوده که برای پذیرش در اکثر دانشگاه‎های دنیا شناخته می‎شود.

تعدادی از مدارس بین المللی استانبول شامل مدرسه MEF جامع بین المللی، مدرسه بین المللی صفیر.

تعدادی از مدارس بین المللی ازمیر شامل مدرسه MEF بین المللی کمبریج ازمیر.

تحصیل در دانشگاه‌‎های ترکیه

سیستم تحصیل در دانشگاه‎های ترکیه کاملا مشابه بسیاری از دانشگاه‎های کشورهای اروپایی است و در سه سطح کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری می‎توانید به تحصیلات خود ادامه دهید. یکی از فاکتورهای مهم و اساسی برای دانشجویانی که قصد تحصیل در دانشکاه‎های خارجی را دارند، اعتبار و رتبه دانشگاه مقصد در سطح جهانی است و همینطور اطمینان از سیستم آموزشی نسبتا قوی آن کشور، که به اختصار به بررسی رنکینگ انواع دانشگاه‎های ترکیه در این نوشتار پرداخته ‎ایم.

بعضی از دانشگاه‎های ترکیه، برنامه‎های آموزشی خود را به زبان انگلیسی ارائه می‎دهند که این یک مزیت و نقطه قوت آن به شمار می‎آید، در حالی که بسیاری دیگر از دانشگاه‎ها به دو زبان انگلیسی و ترکی تدریس می‎کنند که برای هموطنان آذری‎زبانمان بسیار نکته مهمی است.

تحصیل در دوره‎های کارشناسی در هر یک از رشته‎ها و مقاطع با یکدیگر متفاوت هستند و همه ساله تعداد بسیار زیادی از افراد متقاضی درخواست پذیرش برای دانشگاه‎های دولتی و خصوصی در ترکیه را به زبان انگلیسی یا ترکی میفرستند. طول این دوره‎های تحصلیلی معمولا 2 سال هست و شهریه دانشگاه‎ها حدودا 500 تا 2000 دلار به صورت سالیانه باید پرداخت شود. پس از دوره کارشناسی برای پذیرش در دوره کارشنای ارشد باید حتما برای تحصیل در این دوره مدرک زبان انگلیسی آیلتس با حداقل نمره 6.5 داشته باشید.

برخی رشته ها در میان دانشجویان بین المللی در ترکیه محبوبیت بالاتری دارد که شامل رشته‎های زیر می‎باشد:

  • روابط بین الملل
  • بیوشیمی
  • معماری
  • روزنامه‎نگاری
  • مهندسی پزشک

لیست دانشگاه‎‌های برتر در ترکیه

برای یافتن بهترین دانشگاه ترکیه و متناسب با رشته مورد نظر خود در ترکیه، نیاز به شناخت اولیه و بررسی ملی بهترین دانشگاه‎های ترکیه را دارید، که در این بخش به معرفی 9 دانشگاه برتر ترکیه پرداخته‎ایم تا قبل از تصمیم به مهاجرت تحصیلی به ترکیه بتوانید دید بهتری از دانشگاه های تاپ ترکیه داشته باشید و از این رو به ترتیب رتبه جهانی آنها را نیز برای شما یافته‎ایم که به شرح زیر است.

رتبه در ترکیه

رتبه جهانی

نام دانشگاه

1

451

Koç University

2

501

Bilkent University

3

521

Sabanci University

4

591

Middle East Technical University

5

651

Bogaziçi Üniversitesi

5

651

Istanbul Technical University

6

801

Ankara Üniversitesi

6

801

Hacettepe University

6

801

Istanbul University

 

به لطف سیستم انتقال و انباشت اعتبار اروپا (ECTS) که از سال 2001 به عنوان بخشی از فرآیند بولونیا در دانشگاه‎های ترکیه اجرا شده است، همه دانشجویان می‎توانند تحصیلات خود را در کشورهای دیگر ادامه دهند و مدارک مورد قبول کشورهای متقاضی ECTS را دریافت کنند. آموزش عالی در ترکیه؛ که شامل دوره‎های کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا، دانشکده‎ها، موسسات، هنرستان‎ها و دانشگاه‎هایی با مدارس فنی حرفه‎ای است. از مجموع 206 دانشگاه،129 دانشگاه دولتی و 77 دانشگاه خصوصی هستند. بر اساس داده‎های ثبت شده در سال‎های اخیر، تعداد کل دانشجویان دانشگاه در آموزش رسمی و آموزش از راه دور در ترکیه تقریباً 5/7 میلیون نفر است و از این رو مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل در سال‌های اخیر بسیار رونق گرفته است.

دانشگاه‌های خصوصی استانبول

ترکیه و بخصوص شهر استانبول دارای چندین دانشگاه خصوصی معتبر و با کیفیت است از این رو بسیار به دنبال برترین دانشگاه‌های خصوصی استانبول هستند و بارها در این رابطه سوالاتی را از ما کرده اند، باید بگوییم استانبول دانشگاه‌های بسیار دارد که در مقاله ای به صورت جداگانه ای لیستی از 10 دانشگاه برتر خصوصی استانبول را معرفی کرده ایم. این دانشگاه ها علاوه بر کیفیت بالا و سطح علمی مناسب هزینه های مقرون به صرفه ای نیز دارند و می توان به راحتی وارد آنها شد.

دانشگاه های ترکیه

شرایط پذیرش برای مقطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی در ترکیه

متقاضیانی که مایل به تحصیل در مقطع کارشناسی ترکیه هستند باید مستقیماً به دانشگاه مراجعه کنند. هر دانشگاه با شرایط خاص خود که در وب سایت رسمی آنها قرار داده شده است، دانشجویان بین المللی می‎پذیرد. مقاطع تحصیلات تکمیلی در ترکیه شامل تخصص در مقاطع کارشناسی ارشد، دکترا و رشته‎های پزشکی است و درخواست‎ها از طریق موسسات مربوطه انجام می‎شود.

مدارک مورد نیاز متقاضیان تحصیلات تکمیلی در ترکیه

مدارک دیپلم و ریز نمرات دوره تحصیلی، نامه پذیرش از طرف دانشگاه مربوطه در مراحل درخواست مقاطع تحصیلات تکمیلی مورد نیاز است. دانش آموزانی که در ترکیه فارغ التحصیل می‎شوند باید نتیجه آزمون ورودی فارغ التحصیلی (ALES) را علاوه بر مدارک ارائه شده ارائه دهند. مؤسسات آموزش عالی که با زبان انگلیسی تدریس می‎کنند، نتایج آزمون های اضافی مانند تافل، GRE یا GMAT با اعتبار بین المللی را درخواست می‎کنند. هر دانشگاه و موسسه ممکن است معیارهای پذیرش متفاوتی داشته باشد. بنابراین، کسانی که می‎خواهند در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کنند، باید مستقیماً به موسسات دانشگاه‎ها مراجعه کنند.

دوره‎های کارشناسی ارشد در ترکیه

دو نوع مدرک کارشناسی ارشد به دانشجویان داده می‎شود: کارشناسی ارشد با پایان نامه و کارشناسی ارشد بدون پایان نامه. ترم‎های کارشناسی ارشد با پایان نامه شامل حداقل هفت دوره، یک سمینار و یک پایان نامه است. برنامه‎های کارشناسی ارشد غیر پایان نامه شامل حداقل ده درس و یک پروژه می‎باشد. مدت زمان لازم برای اتمام دوره کارشناسی ارشد 2 سال می‎باشد.

مقطع دکتری در ترکیه

مقطع دوره دکتری حداقل دارای هفت ترم، به علاوه آزمون مهارت و پایان نامه دکترا می‎باشد. مدت زمان گذراندن دوره‎ها، حداکثر چهار نیم‎سال و زمان اتمام دوره دکتری هشت ترم می‎باشد. برای پذیرش در مقطع دکتری داشتن مدرک کارشناسی ارشد الزامی است. متقاضیان می‎توانند برای مقطع دکتری پیوسته شامل تحصیلات کارشناسی ارشد و دکترا با مدرک لیسانس خود درخواست پذیرش در دانشگاه مورد نظر خود دهند.

تخصص در مقاطع پزشکی در ترکیه

گرایش رشته‎ های پزشکی معادل دوره دکتری است و توسط دانشکده‎ های پزشکی دانشگاه ‎ها و بیمارستان‎ های تحقیقاتی وابسته به وزارت بهداشت انجام می‎شود. دانشجویانی که می‎خواهند در رشته‎ های پزشکی و دندانپزشکی تحصیل کنند باید در آزمون‎ های DUS یا TUS موفق باشند.

مهاجرت تحصیلی به ترکیه از طریق دندانپزشکی

رشته دندانپزشکی بدون شک یکی از محبوب ترین رشته های تحصیلی در ایران و جهان می باشد از رو متقاضی بسیاری دارد و همین موضوع باعث شده است تا تحصیل در ایران برای متقاضیان دنداپزشکی سخت شود. مهاجرت تحصیلی به ترکیه از طریق دندانپزشکی گزینه ای است که در سال های اخیر بسیاری آن را انتخاب می کنند چرا که تحصیل در این رشته در کشور ترکیه و در دانشگاه های تراز اول آن به نسبت ایران راحتتر است و همچنین هزینه آنچنان بالایی هم ندارد و اط رفی شما مددرکی معتبر و بین المللی نیز دریافت می کند.

تحصیل در رشته پرستاری در ترکیه

پرستاری از دسته از تخصص هایی است که در اکثر کشورهای مدرن و پیشرفته و بخصوص کشورهای درحال توصعه مانند ترکیه مورد توجه قرار میگیرد و برای اینکه در زمینه بهداشت و سلامت جامعه گام بزرگی بردارند نیاز بر این می بینند که میانگین تعداد پرستاران کشور را به نسبت جمعیت بالا ببرند و معمولا این تقاضا را نمی توانند از طریق نیروی انسانی کشور خود تامین کنند به همین دلیل رو به استخدام نیروهای پرستار دیگر کشورها میکنند و یا شرایط تحصیل در این رشته را برای دانشجویان داخلی و خارجی خود بهبود می بخشند از این رو تحصیل در رشته پرستاری در ترکیه در سال های اخیر بسیار رونق گرفته است و شرایط بسیار مناسبی نیز دارد و بسیاری از دانشجویان ایرانی نیز ترکیه را به دلیل هزینه های پایین تحصیل خود انتخاب می کنند. 

تقویم تحصیلی و روند امتحانات دانشگاهی در ترکیه

سیستم آموزش عالی در کشور ترکیه همانند دانشگاه‎ها در جمهوری اسلامی ایران، تقویم تحصیلی مشابهی دارند، به طوری که دانشگاه‎های ترکیه در یک سال تحصیلی، دارای دو ترم تحصیلی به صورت ترم‎های پاییز و بهار فعالیت می‎کنند. البته ذکر این نکته الزامی است که برخی از دانشگاه‎ها نیز برنامه ترم‎های تابستانی نیز دارند برای دانشجویانی که قصد تسریع در روند تحصیلی خود دارند. همینطور عملکرد تحصیلی در دانشگاه‎ها با موفقیت در امتحانات و مشارکت در طول ترم تعیین می‎شود. به طوری که نمره نهایی شامل نمره برگه امتحانی که معمولا حداقل آن باید 60 از 100 باشد هرچند که در دانشگاه‎های مختلف ممکن است، متفاوت باشد. به علاوه نمره امتحانات میان‎ترم و تکالیف کلاسی و مشارکت در برنامه‎های کلاس می‎باشد.

زمان امتحانات ترکیه

تدریس در دانشگاه ‎های ترکیه به چه زبانی است؟

بسیاری از مراجعه کننده‌گان برای مهاجرت تحصیلی به ترکیه سوالی مشترک در مورد زبان مورد نیاز برای دانشگاه های ترکیه دارند که باید بگوییم مانند بسیاری از دانشگاه‎های خارجی دیگر در سراسر جهان، متقاضیان باید به زبان‎های آموزشی دانشگاهی که در آن پذیرفته می‎شوند، تسلط داشته باشند. زبان آموزش دانشگاه‎های ترکیه، معمولاً زبان ترکی و همچنین انگلیسی، فرانسوی و آلمانی است، که تفاوت آن بسته به نوع دانشگاهی که به دنبال پذیرش از آن هستید، می‎باشد. اگر دانشجویی با توجه به رزومه تحصیلی خود در دانشگاهی پذیرفته شود ولی تسلط به زبانی که در آن دانشگاه تدریس می‎شود نداشته باشد، دانشگاه موظف است، برای او یک دوره یکساله آموزش زبان بر اساس زبانی که در آن دانشگاه تدریس می‎شود در نظر بگیرد.

افراد واجد شرایط پذیرش دانشگاه ‎های ترکیه

با توجه به بررسی سایت‎های انواع دانشگاه‎های ترکی، به اطلاعاتی درباره‎ی افراد واجد شرایط پذیرش دانشگاه‎های ترکیه پرداخته‎ایم، اینکه چه افرادی با چه شرایطی می‎توانند به دانشگاه‎های ترکیه درخواست پذیرش دهند به شرح ذیل است:

  • اتباع خارجی با توجه به رزومه‎ تحصیلی خود.
  • کسانی که اصالتاً شهروند ترکیه هستند و دارای مجوز ترک تابعیت از وزارت کشور هستند.
  • کسانی که گواهی می‎دهند که دارای سند (کارت آبی) در مورد استفاده از حقوق شناخته شده مطابق با قانون شهروندی هستند.
  • کسانی که دارای تابعیت ترکیه و همزمان دارای تابعیت کشور دومی نیز می‎باشند. به عبارتی دوتابعیتی به شمار می‎روند.
  • در بین اتباع جمهوری اسلامی ایران، کسانی که در ترکیه اقامت دارند و تحصیلات متوسطه خود را در این کشور به پایان می‌رسانند و در آزمون GCEAL شرکت کرده‎اند و کسانی که با ثبت نام و تحصیل در کالج‌ها و دبیرستان‌های دیگر، نتایج آزمون GCE AL را دارند یا خواهند داشت، می‎توانند به عنوان یک دانشجوی خارجی درخواست دهند.

پذیرش دانشجو در دانشگاه‎ های ترکیه

در پذیرش دانشجویان خارجی از سال تحصیلی 2020-2021، شرکت در آزمون YOS صرفا معیاری در پذیرش دانشگاه نیست و شما حتما باید مدرک دیپلم و ریز نمرات خود را در دست داشته باشید و اگر برای مقطعی به غیر از کارشناسی درخواست می‎دهید داشتن مدرک مقطع قبلی الزامی است. همینطور درخواست‎های ارزیابی شده توسط کمیسیون توسط اداره ثبت به عنوان «پذیرش نهایی» یا «عدم پذیرش» نهایی می‎شود.

به علاوه داوطلبانی که برای شرکت در دانشگاه با آزمون استعدادهای درخشان اقدام می‎کنند باید در آزمون استعدادهای درخشان که توسط دانشگاه برگزار می‎شود نیز موفق باشند. ارزیابی درخواست‎ها با رعایت اصول ویژه آزمون استعدادهای درخشان واحدهای مربوطه انجام می‎شود. در نهایت پذیرفته شدگان در مقاطع کاردانی و کارشناسی از طرف سازمان ثبت احوال در سایت gazi.edu.tr اعلام خواهند شد .

تحصیل در ترکیه بدون آزمون

شاید محبوب ترین نباشد امان باید پذیرفت یکی از مقاصد اصلی دانشجویان ایران ترکیه است و این موضوع میتواند دلایل بسیاری داشته باشد مانند نزدیکی و یا کم هزینه بود و یا راحتی ورود به دانشگاه و تحصیل در رشته های مهم نام برد. اما نکته ای که در این بخش می خواهیم به آن اشاره کنیم این است که آیا تحصیل در ترکیه بدون آزمون امکان پذیر است؟ باید بگوییم بله این امکان وجود دارد ولی در ابتدا باید بگوییم که تحصیل در دانشگاهای دولتی ترکیه نیاز به پشت سرگذاشتن موفق آزمون YOS ترکیه و آزمون ورودی دانشگاه دارد ولی دانشگاه های خصوصی بسیاری وجود دارد که آزمون ورودی ندارد مانند  دانشگاه اوکان، دانشگاه باشکنتف دانشگاه ایستینیه، دانشگاه مدیپل و … که البته این دانشگاه هزینه هایی را نیز اشما دریافت خواهند کرد که می تواند براساس رشته و مقطع شما متفاوت باشد.

کار حین تحصیل در ترکیه امکان پذیر است؟

یکی از مواردی بسیار مهمی که دانشجویان و متقاضیان مهاجرت تحصیلی به ترکیه در رابطه با آن از ما سوال می کنند بحث کار حین تحصیل در ترکیه است و اینکه آیا این مورد امکان پذیر است؟ باید بگوییم بله و اما توجه کنید که شرایط خاص خود را دارد برای مثل در همان سال اول اجازه کار را ندارید هرچند که بسیاری به صورت مخفیانه این کار را انجام میدهند و بعد از سال اول شما تنها اجازه 30 ساعت کار در هفته را دارید و نمی توانید به صورت تمام وقت مشغول به کار شوید همچنین شما نمی توانید در مشاغل دولتی استخدام شوید. سن شما باید بالای 18 سال باشد و چند شرط دیگر که با رعایت کردن آن می توانید بدون مشکل مشغول به کار شوید و به این صورت بخش عمده ای از هزینه های خود را تامین کنید